Naar Frankrijk op vakantie met de auto en heb je iets met theaterkostuums of met kastelen? Dan is Château  de Pierrefonds, het omrijden meer dan waard!

Ga dan voor Parijs van de A1 af. Neem afslag S10 ( Arsy) richting Compiegne en vervolgens richting Reims en volg je de borden Pierrefonds. Daar in het enorme Château de Pierrefonds is tot 18 oktober de tentoonstelling ‘Armures Hennins & Crinolines; Costumes de scène’ te zien.

Het kasteel is al een bezienswaardigheid op zich. Napoleon III gaf in 1857 Viollet le Duc opdracht om de restauratie uit te voeren en er het huidige kasteel van te creëren. In verschillende zalen – bereikbaar via spannende wenteltrappen en gangetjes- zijn de theaterkostuums opgesteld.

Pierrefonds 2 blogIMG_5759-kopie-e1437497901900

Enkele high-lights:                                                                                                          –

-De spectaculaire japonnen voor ‘Tijl Uilenspiegel’ in 1994 gemaakt in de ateliers van Palais Garnier met metershoge hoofddeksels. Jurken en hoeden zijn gebaseerd op middeleeuwse kleding.

-De kostuums van Franca Squarciapino voor ‘le Roi d`Ys’ (2007) hebben futurische vormen die eerder aan strips en manga figuren doen denken dan aan historische kostuums.

-De dramatisch- rode japon voor de vrouw van ‘Blauwbaard’ (1993) met een fantastische opstaande kraag geïnspireerd op de architectuur van gotische kathedralen.

-Ook is er een presentatie van kostuums in Middeleeuwse stijl die gemaakt zijn voor de Opéra de Paris tussen 1927 en 1988 en een volgende presentatie van japonnen met crinolines voor ‘Die Fliedermaus’ uit 1983.

De tentoonstelling is verrijkt met tekeningen, opera fragmenten, informatie en spotprenten die corresponderen met de getoonde kledingvormen. De gebruikten materialen, de keur aan (zijden -!) stoffen, gesjabloneerde en geborduurde dessins en prachtig uitgewerkte details in de kostuums; het is een lust voor het oog en een bron van inspiratie.

Château de Pierrefonds, het omrijden meer dan waard!

www.monuments-nationaux.fr#ExpoPierrefonds